top of page

Kdo je porodní asistentka?



Porodní asistentka je vysokoškolsky vzdělaná. Její odborné znalosti a dovednosti zahrnují péči o ženu od narození až do smrti; přes menarché, těhotenství, porod a šestinedělí až po klimakterium.

Porodní asistentka je nelékařský zdravotní pracovník. Absolvovala minimálně tříleté vysokoškolské vzdělání v daném oboru. Specializuje se na péči o ženu během nekomplikovaného, nerizikového těhotenství, během porodu a v šestinedělí, a také na péči o zdravého novorozence a kojence do věku 6 týdnů. Celá její práce je však mnohem obsáhlejší, zahrnuje také období nástupu menstruace až po klimakterium, péči před a po gynekologických zákrocích a operacích, při urogynekologických a onkogynekologických onemocněních atd. Komunitní porodní asistentka poskytuje odbornou a respektující zdravotní péči o ženu kontinuálně, systémem one-to-one.

Porodní asistentka:

  • poskytuje poučení o životosprávě ženy po celý její život; od období zahájení menstruace, poté v těhotenství, v šestinedělí a při kojení, v době klimakteria

  • vzdělává a informuje o průběhu těhotenství, o přípravě na porod, o průběhu šestinedělí a péči o novorozence

  • má přehled o možnostech, výhodách a rizicích všech druhů antikoncepce

  • poskytuje rady a pomoc v otázkách sociálně-právních, popřípadě takovou pomoc zprostředkuje či doporučí

  • provádí návštěvy v rodinách těhotných, šestinedělek a gynekologicky nemocných, sleduje jejich zdravotní stav

  • diagnostikuje těhotenství, doporučuje nebo provádí vyšetření nutná ke sledování fyziologického těhotenství; sleduje ženy s fyziologickým těhotenstvím, poskytuje jim informace o prevenci komplikací; v případě zjištěného rizika předává ženu do péče lékaře, gynekologa-porodníka či jiných specialistů

  • sleduje stav plodu v děloze všemi vhodnými klinickými i technickými prostředky, rozpoznává u matky, plodu nebo novorozence příznaky patologií, které vyžadují zásah lékaře a pomáhá lékaři v případě zásahu; při nepřítomnosti lékaře provádí neodkladná opatření

  • připravuje rodičky k porodu, pečuje o ně ve všech dobách porodních a vede fyziologické porody, včetně případného nástřihu a šití hráze; v neodkladných případech vede i porody v poloze koncem pánevním (neodkladným případem se rozumí vyšetřovací nebo léčebný výkon nezbytný k záchraně života nebo zdraví)

  • ošetřuje porodní a poporodní poranění a pečuje o šestinedělky

  • podporuje, vede a vzdělává ženu v péči o novorozence, včetně podpory kojení a předcházení jeho komplikacím

  • poskytuje ošetřovatelskou péči fyziologickým novorozencům, provádí jejich první ošetření, včetně případného zahájení jejich okamžité resuscitace

Podle právních předpisů mohou porodní asistentky v ČR, podobně jako v ostatních zemích EU, pracovat samostatně, tj. bez odborného dohledu a bez indikace lékaře v případě fyziologického těhotenství, porodu a šestinedělí. Po vstupu ČR do EU mohou české porodní asistentky pracovat za srovnatelných podmínek v libovolném z členských států. Stejně tak mohou porodní asistentky ze zemí EU pracovat u nás.

Porodní asistentky se vzdělávají v akreditovaných bakalářských a následných magisterských zdravotnických studijních oborech pro přípravu porodních asistentek na vysokých školách. Studium trvá nejméně tři roky, magisterské další minimálně dva roky. Některé porodní asistentky navazují studiem doktorandským. Kompetence porodních asistentek jsou upraveny zákonem číslo 105/2011 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, a dalšími legislativními úpravami.

Pokud je porodní asistentka zaměstnaná ve státním nebo soukromém zdravotnickém zařízení, je standardní péče, kterou poskytuje, hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění (v rámci smlouvy, kterou má toto zařízení uzavřeno se zdravotní pojišťovnou), zdravotní služby tedy čerpáte bez přímé platby.

Porodní asistentky s vlastní soukromou praxí však do systému veřejného zdravotního pojištění zatím nejsou prakticky zařazeny. Znamená to, že naprostou většinu jejich služeb si musíte hradit sami. Výjimkou je pouze návštěvní služba v těhotenství a v šestinedělí. Tuto péči jako jedinou může hradit zdravotní pojišťovna, pokud s ní má porodní asistentka na tento výkon uzavřenou smlouvu a pokud vám tento výkon indikuje lékař (gynekolog-porodník, napíše žádanku).

Většina porodních asistentek je zaměstnaná na celý nebo částečný úvazek v gynekologických ambulancích nebo v porodnicích. Některé z nich však mají vlastní, zcela odloučenou privátní praxi.

bottom of page